Собствениците на  имот на ул. Съборна  в Стария град срещу

...
Собствениците на  имот на ул. Съборна  в Стария град срещу
Коментари Харесай

Античен зид спря частен строеж в Стария град

Собствениците на  имот на ул. " Съборна "  в Стария град против църквата " Св. Богородица " са спрели краткотрайно градежа на нова  къща, тъй като на гърба има крепостна стена. Комисията  от Инспектората към Министерството на културата  наблюдава под лупа изкопните работи. Археологически находки  на това място до момента не са открити, само че стената, датирана сред 1. и 3. век, би трябвало да бъде непокътната, изясни за " Марица " шефът на Археологическия музей доцент Костадин Кисьов. Старата постройка, съборена от притежателите, ще се възвръща в достоверен тип по план, координиран с НИНКН.

Кметът на регион " Централен " Георги Стаменов подсети, че строителните работи в архитектурно-историческата зона  задължително  се следят от археолози, а плановете се внасят за утвърждение в НИНКН.  

Друг общински парцел в Стария град, на ул. " Съборна " 20, който повече от една година  пустее, ще бъде даден чартърен.  Концесията беше прекъсната, тъй като преди този момент  софийската компания " Пингуин травъл груп " ЕООД спряла да заплаща годишните вноски в бюджета и прекратила активността. 

Сградата евентуално ще резервира предназначението си. Договорът ще е за 10 години. Задължително ще желаеме да има и питейно заведение, акцентира кметът Иван Тотев. Към хотела има вътрешен двор, който би могъл да се употребява за кафене. 

Бившият концесионер  имаше огромни главоболия с двора, тъй като по време на изкопните работи е попаднал на археологически находки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР